Darmproblemen komen voor bij alle leeftijden

Wist je dat 1 op de 10 mensen op enig moment in het leven te maken krijgt met ontlastingsincontinentie en zelfs 1 op de 5 met obstipatie. Je bent niet alleen!

Er kan van alles aan de hand zijn als je darmproblemen hebt. Veelvoorkomende darmproblemen zijn: chronische obstipatie (verstopping) en ongewild verlies van ontlasting, dat ook wel ontlastingsincontinentie wordt genoemd. Lees hieronder verder of jij een van deze twee aandoeningen herkend. Voor veel problematiek is gelukkig ook een oplossing.

Wat is chronische obstipatie? Als je chronisch geobstipeerd bent, dan zijn jouw darmen langdurig verstopt. Je kunt hier bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid en misselijkheid door ervaren. Bij chronische obstipatie ga je misschien wel vaak naar de wc om te poepen, maar lukt het niet altijd. Ook kun je harde en keutelige poep ervaren. En wanneer het wel lukt, dan kan het zijn dat je toch niet alles hebt kunnen poepen dan voor je gevoel eigenlijk nodig was om leeg te zijn. Bij minder dan twee keer per week poepen spreekt men van obstipatie.

Bij ontlastingsincontinentie ervaar je ongewild verlies van ontlasting. Je kunt remsporen in je onderbroek hebben en/of je moet rennen om de wc te halen. Mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie zeggen vaak dat het al moeilijk kan zijn om boodschappen te doen, omdat ‘het’ vaak onderweg naar de winkel al gebeurt.

De oorzaken van chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie zijn heel uiteenlopend. Soms is er een duidelijk aanwijsbare medische oorzaak voor, zoals bij dwarslaesie, multiple sclerose, spina bifida of door een operatie. Daarnaast kan het een gevolg zijn van leefgewoontes, bijvoorbeeld te weinig beweging, of een bijwerking van een geneesmiddel dat u gebruikt. Ook kan mentale gezondheid een rol spelen en komen darmproblemen bijvoorbeeld voor bij mensen die geestelijk of lichamelijk misbruikt zijn. Toch is de oorzaak van chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie niet altijd aanwijsbaar. We weten dat de impact van darmproblemen groot kan zijn. Uit onderzoek dat we hebben uitgezet onder mensen met darmproblemen bleek dat 87% van deze mensen pijn heeft vanwege hun darmproblemen. 61% van de patiënten ervaart bijkomend geestelijke gezondheidsproblemen, zoals sociaal isolement. Herken je dit? Dan is het nu tijd om de controle terug te pakken!