Pak de controle over jouw darmen terug!

Onthoud goed: als je de controle over jouw darmen (nog) niet hebt, dan is het van belang ze te bespreken met een arts of verpleegkundige. Heb je dat al eens gedaan, maar is het resultaat nog niet goed genoeg? Kijk dan eens naar de behandelpiramide. Het laat de mogelijke behandelingen zien en hoe lang je het tenminste zou moeten proberen, voordat je eventueel een andere behandeling kunt proberen.

Darmspoelen

Als je al langere tijd stoelgangproblemen hebt en er geen verbetering optreedt, dan zou darmspoelen een volgende stap kunnen zijn. Op deze pagina willen we je er wat meer over vertellen. Darmspoelen (of irrigeren) is een kunstmatige manier om het rectum en een deel van de dikke darm te legen door het inbrengen van water via het rectum. Zo werkt het darmspoelen met een ballonkatheter:
  • De katheter wordt ingebracht in het rectum en de ballon wordt opgeblazen om zo de darm af te sluiten.
  • Zodra de katheter is ingebracht en blijft zitten, kan het water in de darm worden gepompt.
  • De ontlasting wordt zachter, terwijl ook samentrekkingen (peristaltische bewegingen) van de darm worden opgewekt, waardoor de ontlasting naar het rectum wordt geduwd.
  • Na het laten leeglopen van de ballon wordt de katheter verwijderd en komt het water samen met de ontlasting naar buiten.
Darmspoelen is een effectieve methode om een groot deel van de dikke darm te legen. Als deze methode elke dag (of om de dag) wordt toegepast, kun je ervoor zorgen om tot wel 48 uur vrij van ontlasting te zijn. Dat scheelt bijvoorbeeld pijn en ongelukjes. Regelmatig spoelen helpt chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie voorkomen.

Darmspoelen met Peristeen Plus

Peristeen Plus is het enige darmspoelsysteem dat bewezen effectief is. In een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek is aangetoond dat Peristeen de kwaliteit van leven verbetert. Wist je dat Peristeen Plus als enige darmspoelsysteem klinisch bewezen is in meer dan 25 wetenschappelijke studies?
Daarnaast biedt darmspoelen Peristeen Support, het best beoordeelde ondersteuningsprogramma, je 1,5 jaar gratis persoonlijke begeleiding. Wil je hier meer over lezen, kijk op www.peristeen.nl.